meesters-in-leerkracht-wit

Voor kinderopvang, primair onderwijs, voortgezet onderwijs en MBO

Blog Betrokkenheid

Gek genoeg is het nog waar ook. Ik vertel je zo waarom.  Marcel en ik waren in de VS voor contact met onze diverse samenwerkingspartners daar. Een van de belangrijkste is Bob Marzano. Hij begroette ons gelijk met de opmerking dat onze kleine boekjes zo ‘great’ waren. Klein maar great, want ze geven zo’n goed idee waar het grotere boek over gaat. En ze zien er zo mooi uit. “Heb je deze al ontvangen?” zei ik en liet hem de beknopte versie van zijn Betrokkenheid! zien. Ja, die had hij een paar weken geleden toegezonden gekregen. Hij pakte het boekje uit m’n hand en liet het Marcel zien: “Mooi toch? En hard cover!” Hij klopte met z’n knokkels op het boekje. “Even een foto met het boekje, Marcel”. En hij stak het boekje in z’n binnenzak.

Warm thank you
We spraken met hem over wat we in Nederland en Vlaanderen doen met zijn werk. Veel scholen zijn met ons bezig om de bevindingen uit zijn onderzoek en strategieën uit zijn boeken in de praktijk toe te passen. Hij weet dat uit onze jaarlijkse rapportage én doordat hij een paar jaar geleden in Nederland was. We hebben toen scholen aan hem laten presenteren wat ze aan het doen waren met de adviezen die hij geeft in zijn boeken en zijn trainingen. Zo kwam hij erop ons een opdracht mee te geven:

Dook en Robert Marzano min

"Give a warm thank you to all the teachers and school leaders that work with our books and professional development. I really appreciate their effort to make school a better place for their students.”

Sleutel tot beter leren
We praatten nog door over wat hij met zijn medewerkers over de hele wereld aan het doen is. Wat toch steeds weer de sleutel tot beter leren blijkt te zijn is BETROKKENHEID, daar waren we het over eens. Gelukkig heb je hier als leraar wel degelijk invloed op. Er spelen 4 vragen bij de leerlingen:

  1. Hoe voel ik me? (emoties)
  2. Ben ik geïnteresseerd? (interesse)
  3. Is dit belangrijk? (relevantie)
  4. Kan ik dit? (doeltreffendheid)

Je kunt daar als leraar doelbewust op inspelen. Marzano presenteert zelfs 16 strategieën die je hierbij kunt gebruiken. 
Weet je wat? Hierbij vind je het eerste hoofdstuk van Marzano’s boek Betrokkenheid! 
Met de groeten van Bob dus, maar dat begreep je intussen nu wel.

button Gratis preview

Dook Kopmels   Marcel Bogaarts 
Manager Educatieve Uitgaven   Directeur Bazalt

 

De blogposts ontvangen in je mailbox? Meld je dan hier aan.

Bewaren

Bewaren