Voor kinderopvang, primair onderwijs, voortgezet onderwijs en MBO

Pocket vraagtechnieken

Slim of dom denken is natuurlijk niet de goede uitdrukking. Maar de vraag die je stelt, bepaalt op welk denkniveau je leerlingen hun hersens laten kraken. Denken ze diep of oppervlakkig na om tot een antwoord te komen? Omdat je de hele dag door vragen stelt in je lessen, is het handig om te weten hoe je dat effectief doet. Je leest en hoort er eigenlijk niet zoveel over, maar nu wel:

6 aandachtspunten bij het vragen stellen:

 1. Bepaal vooraf wat voor soort vraag je gaat stellen.
  Het belangrijkste is dat je het soort vraag afstemt op de cognitieve uitdaging die je voor ogen hebt. Bereik je met het antwoord dat je krijgt je doel niet, vraag dan door.
 2. Creëer een veilig klimaat, zodat leerling vrijuit durven antwoorden. (Ook als het antwoord misschien fout is.) 
  De manier waarop je vragen stelt en reageert op de antwoorden van leerlingen, zet de toon in je klas. Het beïnvloedt de mindset van leerlingen en draagt bij aan de algehele leercultuur.
 3. Bedenk hoe je je vraag formuleert en aan wie je hem stelt.
  Als je een vraag bedenkt, hak dan een aantal knopen door. Bijvoorbeeld of je je vraag stelt aan een individuele leerling, tweetallen, kleine groepen of klassikaal.
 4. Zorg dat je vraag een maximaal effect heeft.
  Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een bepaalde techniek te gebruiken, bijvoorbeeld de basketbal techniek. (zie afbeelding)
 5. Denk na over hoe je reageert op antwoorden.
  Je reactie op een antwoord heeft invloed op de structuur van de les. Is dit een kans om dieper op de lesstof in te gaan? Of laat je het antwoord voor wat het is en ga je door met waar je mee bezig was?
 6. Werk samen met collega's om een betere vragensteller te worden.
  Het kan handig zijn om een gesprek op te nemen en te evalueren, vooral als je je bewust bent van de krachtige uitwerking die vragen kunnen hebben. Als je dit samen met een collega doet en elkaar observeert, is dat nog effectiever.

Wil je weten hoe je vragen stelt die het leren stimuleren? 
Het pocketboek Vraagtechnieken in de klas geeft je inzicht in deze 6 aandachtsgebieden. Het boekje biedt achtergrondinformatie, reflectievragen en concrete richtlijnen voor hoe je doelgericht vragen kunt stellen in je klas. Download een gratis hoofdstuk

button Gratis preview

Succes,

Dook Kopmels   Marcel Bogaarts 
Manager Educatieve Uitgaven   Directeur Bazalt

P.S. Je collega's verrassen op de Dag van de Leraar (5 oktober)? Mis dan niet onze speciale actie!