Voor kinderopvang, primair onderwijs, voortgezet onderwijs en MBO

Intresse verbredend lezen intrss vrbrdnd lznInteresse Verbredend Lezen is een door Robert Marzano aanbevolen en beproefde leesbevorderings methodiek die direct aansluit bij de belangstelling van kinderen. Leerlingen kiezen en lezen boeken over dingen die ze leuk en interessant vinden.

Uit recente publicaties leren we dat de grootst beïnvloedende factor om een succesvol lezer te worden (vlot lezen én met begrip) de achtergrondkennis/ woordenschat van de lezer is. Op basis van onderzoek stelde Robert J Marzano in 2004 dat het vergroten van de achtergrondkennis van leerlingen op twee wijzen te beïnvloeden is door het onderwijs:

  • door een expliciet aanbod van woordenschat, vooral van school- en vaktaal
  • door het invoeren van een stilleesprogramma gecombineerd met ruimte voor interactie over de leeservaring: Interesse Verbredend Lezen

Met de vijf stappen aanpak van Interesse Verberdend lezen heeft uw school dus een krachtig instrument in handen om te werken aan het vergroten van de achtergrondkennis, leesplezier, leesvaardigheid en actieve woordenschat van uw leerlingen.

Proefles
Hieronder kunt u een Leeslijst en de Didactische Structuur Ik Ook Groepen downloaden. Hiermee kunt u zelf een proefles IVL aanbieden.

> Een voorbeeldles
> Leeslijst voor Groep 1-3
> Leeslijst voor Groep 4-8
> Didactische Structuur "Ik Ook Groepen"

Bestellen?
U kunt de dvd met de handleiding over de werkwijze van IVL bestellen via onze webwinkel.

Workshop IVL?
Heeft u hulp nodig bij de invoering en borging van IVL, volg dan de workshop IVL.