Voor kinderopvang, primair onderwijs, voortgezet onderwijs en MBO

header samenOngelooflijk om te zien wat het onderwijs deze weken voor elkaar krijgt! Mijn complimenten aan alle leraren en schoolleiders die in no time omschakelen en nu lesgeven op afstand.

Lees meer...

Header teken je les 2

Het zijn rare tijden. Opeens zit je achter een scherm les te geven. Online probeer je informatie over te dragen. Dat vergt de nodige flexibiliteit. Hoe zorg je dat je boodschap goed overkomt? Dat iedereen begrijpt wat je bedoelt, ook op afstand?

Lees meer...

bootje varen

‘Eigenaarschap’ is hot in het onderwijs. We zien leerlingen liever niet zomaar meedobberen in de klassenboot. Nee, we willen dat ze stuurman worden van hun eigen scheepje, dat ze het roer in handen nemen van hun eigen leerproces.

Dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Je kunt moeilijk zeggen: “Zo, en nu gaan jullie lekker jezelf aansturen.” Die stuurkunst moet je leren.

Lees meer...

Blog banner Breinhelden

Felice is een leuke, vrolijke, oudste kleuter. Felice levert werkjes in zonder naam en zonder te kijken of alles af is. Ze is niet kritisch op zichzelf.

Lees meer...

cover Leeruitdaging blog 4

Wat is leren? Vraag je collega’s en je leerlingen eens wie de beste leerlingen zijn. Ze wijzen dan vaak leerlingen aan die ‘het gewoon doorhebben’ of die ‘dingen kunnen zonder er moeite voor te doen’. Maar dit zijn nu juist eigenschappen die níet met leren te maken hebben. Leren is meer een uitdaging. Om diep te leren, is frictie nodig. Twijfel en verwarring, het gevoel dat je het even niet meer weet. Je denkt dat je iets doorhebt, maar dan kom je informatie tegen die niet strookt met jouw kennis. Je raakt uit balans en denkt: “Hè, hoe zit dit, dit klopt niet. Ik snap het nu echt niet meer.”

Lees meer...

Het meisje dat nooit fouten maakte banner

Heb jij ze ook in de klas….leerlingen die altijd alles meteen goed willen doen? Van die leerlingen die bang zijn om fouten te maken en als het dan toch gebeurt dit moeilijk los kunnen laten. Of dat ze zelfs dingen gaan vermijden. Lastig voor de leerling en het maakt het leren er zeker niet leuker op.

Lees meer...

klas2

Weet je al wat voor groep je na de vakantie treft? Heb je al verwachtingen of plannen voor je nieuwe leerlingen? En hoe kun je die het beste realiseren?

Tien tegen één dat je de volgende goede voornemens hebt:

  • Je wilt dat er een positief en veilig klimaat heerst, waarin iedere leerling geaccepteerd wordt.
  • Je wilt dat alle leerlingen groeien in hun (sociale) vaardigheden.
  • Je wilt problemen voorkomen door duidelijk te zijn over regels en routines.

Lees meer...

Coop Vergaderen Blog2

Heb je ook weleens het gevoel dat je tijdens een vergadering je tijd verdoet? Dat het niet veel oplevert? Je kunt meer halen uit je vergaderingen door coöperatief te vergaderen.

Lees meer...

Pagina 1 van 5