Voor kinderopvang, primair onderwijs, voortgezet onderwijs en MBO

mindsets

Het ontwikkelen van een growth mindset is de manier om meer uit leerlingen te halen:

  • Als leerlingen weten dat hun intelligentie positief kan ontwikkelen, halen ze aanmerkelijk betere resultaten.
  • Als leraren ervan overtuigd zijn dat intelligentie niet statisch is en alle leerlingen de kans geven op een hoger niveau te leren, zullen leerlingen beter presteren.

7 stappen
Het start met jouw denken over succes en intelligentie van leerlingen bij jou op school. Je collega’s – bestuur, directie, leraren, ondersteunend personeel – en de ouders dienen oprecht te geloven dat alle leerlingen succesvol kunnen zijn. Het draait hierbij allemaal om overtuigingen en verwachtingen. 
Dit zijn 7 belangrijke stappen om dat voor elkaar te krijgen:

  1. Reflecteer op jouw ideeën over intelligentie – Hoe denk je over intelligentie en talent? Zie je het als iets dat vaststaat of als iets dat kan groeien?
  2. Ontwikkel je kennis over de ontwikkelbaarheid van intelligentie – Verdiep je in mindsets en vooral over het (bewezen) effect ervan.
  3. Leer hoe je leerlingen kunt prijzen – Geef complimenten voor inzet en het leerproces en niet voor ‘talent’. Een compliment als ‘Wat ben je slim’ bevestigt juist een fixed mindset.
  4. Breid je kennis uit over werking van het brein – Zorg dat je inzicht krijgt in de manier waarop hersenen verbindingen aanleggen als er iets nieuws wordt geleerd.  Door veel te oefenen, worden de verbindingen sterker en lukt iets beter.   
  5. Geef leerlingen uitleg over hersenen – Vertel aan leerlingen dat ze hun hersenen kunnen trainen en ontwikkelen, net als een spier.
  6. Informeer ouders over mindsets – Leg ook ouders het belang van een growth mindset uit. Misschien leggen zij dan ook minder nadruk op het resultaat en meer op het leerproces.
  7. Integreer growth mindsets in het schoolbeleid – Kijk op welke manier je growth-mindsets mee kunt nemen in je beleid, zodat het continue onder de aandacht kan blijven.  

Hoe je deze stappen in de praktijk brengt en hiermee het maximale uit leerlingen haalt, lees je in het boek Mindsets op school. Download gratis het eerste hoofdstuk.

Download gratis hoofdstuk

Succes, 

Dook Kopmels     Marcel Bogaarts 
Manager Bazalt Educatieve Uitgaven     Directeur Bazalt 

P.S. Wil je meer weten over Growth Mindsets? Bezoek www.growthmindsets.nl.