Voor kinderopvang, primair onderwijs, voortgezet onderwijs en MBO

banner mailing

Hoor je jezelf ook weleens verzuchten dat je leerlingen zich moeten gedragen? Vind je dat je eigenlijk te veel loopt te mopperen? En dat je te vaak de politieagent moet spelen?

 

Veel leraren worstelen met storend gedrag in de groep. Als leraar reageer je er vaak intuïtief op. Je zucht, geeft een standje, wordt boos of deelt een straf uit. En soms lijkt het allemaal niet te helpen.

Wat wél helpt, is weten hoe gedrag ‘werkt’. Als je inzicht hebt in gedragspatronen, kun je ze ook doorbreken. Daarmee creëer je een beter leerklimaat. Toegepaste gedragsleer helpt je om dat inzicht te krijgen. Uitgangspunt zijn 3 gedragswetten die altijd opgaan:

  • Gedrag dat je beloont, neemt toe.
  • Gedrag dat je straft, wordt onderdrukt.
  • Gedrag dat je negeert, dooft uit.

Het klinkt verbluffend eenvoudig. Maar de praktijk is weerbarstig. Soms denk je dat je storend gedrag op de juiste manier afkapt, maar neemt het toch toe. Dan zit er dus blijkbaar een beloning in je reactie. Toegepaste gedragsleer maakt inzichtelijk hoe jouw gedrag van invloed is op het gedrag van je leerlingen. En hoe je bewust kunt kiezen op welk gedrag je wel of niet ingaat. Als je daarmee oefent, zul je zien dat je werk als leraar een stuk leuker wordt.

Wil je meer weten over Toegepaste gedragsleer? Download gratis een hoofdstuk uit de nieuwe Bazalt-uitgave Gedraag je!.

 Download gratis hoofdstuk

Dook Kopmels 
Manager Educatieve Uitgaven